תיקון רטיבות מעל הפנלים

מדוע יש רטיבות? ומהי עליה קפילרית?

רטיבות מעל הפנלים, או רטיבות קפילארית, היא תופעה שכיחה במבנים ומתרחשת כאשר מים עולים דרך חומרי בנייה נקבוביים בתהליך טבעי שנקרא עלייה קפילרית.

הופעת רטיבות מעל פנלים מתרחשת לאחר פיצוץ או נזילה בצנרת. לפעמים מדובר בנזילה סמויה ולפעמים פיצוץ של מים שהיה בדירה. המים המיותרים חלחלו אל תוך הריצוף והחול צבר נוזלים והצטבר שם.

מים עומדים לא יכולים להשאר במקום אחד והם שולחים סימנים לכל עבר. ריח של עובש בקיר, כתמים של מים והופעת רטיבות מעל הפנלים הם סימן מובהק להמצאות של רטיבות בדירה.

כל עוד הרטיבות אינה מטופלת היא תמשיך לגלות סימנים ותעלה למעלה. זו עליה קפילרית. אם לא נסלק את הגורם לא נוכל להתפטר מן הרטיבות גם אם נצבע את הקיר.

תופעה זו עלולה לגרום לנזקים מבניים ולפגוע באסתטיקה של הקירות והרצפות ואף להשפיע על בריאות הדיירים.

מהי רטיבות קפילארית? ומהם הסימנים לרטיבות קפילארית תיקון רטיבות מעל הפנלים

רטיבות קפילארית היא מצב שבו מים נעים בצורה אנכית מחומרי קרקע או ממי תהום אל עבר קירות המבנה.

התהליך מתרחש דרך נקבוביות קטנות במבנה החומר, כדוגמת בטון או לבנים, בהם קיימת תכונה פיזיקלית המאפשרת למים "לטפס" במעלה הקירות והרצפות. כך נוצרת רטיבות מעל הפנלים – כלומר, בקו החיבור שבין הרצפה לקיר.

המצאות של רטיבות מעל פנלים מצביע על נזילה שהיתה בדירה ולא סולקה.

הצטברות הרטיבות דווקא במקום זה מוכיחה כי הרטיבות קיימת גם קיימת ואי אפשר להתעלם מן התופעה.

רטיבות מתחת לריצוף שולחת סימנים בדמות רטיבות מעל פנלים, לפעמים יופיעו גם נקודות טחב או עובש באזור זה ולפעמים רק כתמי רטיבות מדאיגים.

זה אמור לעורר נורה אדומה, וסימן מזרז לקרוא לאיש מקצוע שיבוא לעשות בדיקת נזילות ויבדוק את התקלה.

מהם הגורמים להופעת רטיבות מעל הפנלים?

תופעת העלייה הקפילרית והרטיבות מעל הפנלים נגרמת בעיקר בשל גורמים הקשורים לסביבה ולמבנה עצמו:

  • קרקע רטובה או מי תהום גבוהים – כאשר המבנה נמצא באזור בו הקרקע לחה או קרובה למי תהום, עולה הסיכוי לרטיבות קפילארית.
  • חוסר איטום – במקרים רבים, חוסר באיטום יסודי של הקירות התחתונים והרצפה, או איטום לקוי, מאפשרים למים לחדור אל תוך המבנה ולעלות כלפי מעלה.
  • ניקוז לקוי – כאשר מערכת הניקוז לא מתפקדת כראוי, למשל באזורים הנמוכים של המבנה, עלולה להצטבר לחות שתחמיר את תופעת העלייה הקפילרית.
  • תשתיות ישנות ופגומות – מבנים ישנים שנבנו עם תשתיות חסרות איטום מודרני הם בעלי סיכון גבוה יותר לבעיות של רטיבות קפילארית.

מהם הנזקים אפשריים של רטיבות קפילארית

רטיבות מעל הפנלים אינה פוגעת רק באסתטיקה של המבנה, אלא יכולה לגרום לנזקים חמורים:

  • פגיעה בקירות ורצפות – רטיבות קפילארית גורמת להתנפחות והתקלפות של שכבות הצבע והטיח, והיא עלולה לגרום גם להתרופפות אריחים.
  • פיתוח עובש ופטריות – לחות מתמדת בקירות מהווה קרקע פורייה להתפתחות עובש, המסכן את בריאות הדיירים בשל הפרשת נבגים וריח רע.
  • פגיעה במבנה – לאורך זמן, מים יכולים לפגוע ביציבות המבנה ובתשתיתו, מה שעלול להוביל לתקלות חמורות ולצורך בתיקונים יקרים.

תיקון רטיבות מעל הפנלים – איך מטפלים ברטיבות מעל הפנלים?

תיקון רטיבות מעל הפנלים דורשת התערבות מקצועית מהירה. לא תמיד ברור לנו איפה הבעיה וצריך איש מקצוע שיאתר את מוקד התקלה.

  1. זיהוי מקור הרטיבות – בשלב הראשון מבצעים בדיקה מקיפה לאיתור מקורות הרטיבות, כגון מי תהום, חוסר באיטום או בעיות ניקוז. לעיתים נדרש שימוש במכשור מתקדם כמו מדי לחות וגלאי חום איפה היתה נזילה? מה המקור שלה? האם היא עדיין קיימת וצריך לתקן את הצנרת?
  2. ייבוש השטח –  אם מתברר כי קיימת נזילה מתחת לריצוף והיא זו שגורמת לבעיה יש צורך לייבש אותה. בעבר היה מקובל בכל מקרה כזה להרים את הריצוף על מנת לייבש את החול היטב. הייבוש חשוב מאוד למניעת התפשטות הרטיבות ומאפשר להכין את האזור לטיפול נוסף.
  3. איטום יסודי – לאחר הייבוש, מבצעים איטום יסודי ומקצועי של האזור הפגוע. משתמשים בחומרים ייעודיים לאיטום קירות ורצפות, המונעים חדירת מים מחודשת. לעיתים ייעשה שימוש בחומרי איטום מיוחדים המותאמים לעמידה בלחצים ובסביבה רטובה.
  4. חידוש הקירות והרצפות – לאחר השלמת האיטום, מבצעים תיקוני טיח, צבע והחלפת חיפוי (במידה ונפגע). חשוב לוודא שהחומרים שנבחרו עמידים בפני לחות ומונעים התפשטות של רטיבות קפילארית בעתיד.

שיטה זו אמנם יסודית ומבטיחה תוצאות מיידיות אך היא גם יקרה מאד ועלולה להגיע להוצאת ענק.

היום ניתן להעזר בטכנולוגיות משוכללות יותר לאיתור רטיבות קפילארית, כמו ייבוש מצע סומסום או ייבוש חול מתחת לריצוף המאפשרות ייבוש רטיבות כלואה על ידי מכשור מתקדם גם בלי לפרק את הריצוף ולהרוס את המבנה.

אם יש לכם שאלות נוספות בנוגע לעליה קפילרית או על תיקון רטיבות מעל הפנלים צרו קשר.