בדירה שאתם שוקלים לרכוש, אתם עומדים להשקיע כסף רב. מאות אלפי שקלים עד מיליונים פלוס משכנתא. אתם צפויים לעבוד קשה והרבה בשביל לשלם את המשכנתא בכל חודש והדבר האחרון שתרצו זה לגלות בשלב מאוחר, שיש כל מיני ליקויים בבית שתצטרכו לתקן על חשבונכם. לכן, עוד לפני שאתם מעבירים מקדמה למוכר, אם זה קבלן ואם זה בעלי הדירה הנוכחיים, אל תוותרו על הבדיקות החשובות הבאות.
בדיקת איטום, שלא חודרים מים מבחוץ
ליקוי מאוד מרכזי, שקיים אפילו בדירות חדשות שנבנו בשנה האחרונה, מתקיים באיטום. נכון יותר לומר, בהיעדרו של איטום לקוי. בדיקת איטום, ואין להתבלבל עם בדיקה של מז"ח (מניעת זרימה חוזרת) צריכה להיות מקיפה. היא צריכה לוודא שלא חודרים מים במחוץ, דרך הגג או התקרות, דרך אזורים בסמיכות לחלונות. מאזורים שבהם עלולים להתאסף מים עומדים, למשל אם לא מקיימים שיפועים נכונים בגג. בדיקת האיטום יכולה לכלול הצפה יזומה בגג, תוך בדיקה שאין התאספות של מים תחת הבטון או הריצוף. כמו כן, ניתן להשתמש במכשירים שבודקים לחות בתוך הקירות וכן זיהוי סימנים נוספים, על ידי איש מקצוע שנעזר במצלמה תרמית ומכשור נוסף.
בדיקת צנרת, שאין נזילות במערכת הצינורות
מלבד זיהוי תקלות איטום שעלולות להביא לנזק לתשתית ולתכולה בעונת החורף, כדאי לוודא כי גם צנרת המים, נקודות המים והחיבורים אטומים כנדרש. בצנרת ניתן לבדוק גם את הביוב, לוודא שיושמו שיפועים לפי התקן ובכן בדיקה שאין נזילות זעירות, שאפשר לגלות בעזרת מכשור מקצועי, הרבה לפני שנוצרים נזקים ברורים, גלויים ונראים לעין.
בדיקת תשתית החשמל
עוד מקור לעוגמת נפש בקרב רוכשים, אם מוותרים על בדיקות מקדימות – ליקויים במערכת החשמל. לא פעם ולא פעמיים מסתבר כי נמסרה דירה ללקוח כאשר המפרט אינו תואם את המוסכם. כאשר נקודות החשמל שהובטחו יושמו רק בחלקן כך שצריך לאחר מכן להשלים את הנדרש. כדאי לבדוק את תקינות ותקניות ארונות החשמל ואופי ההתקנה כמו גם של מערכות המיזוג המרכזי, אם יש כאלה.
בדיקת מרצפות וקירות
בדירה שאתם שוקלים לרכוש, אתם מצפים לגימור מושלם. אך עוד לפני כן, שימו לב שלפעמים, אפילו משהו בסיסי כמו קיר, נבנה באופן לקוי. כלומר, עם עקמומיות מסוימת. נכון, שזה לא מסוכן ובדרך כלל לא זה מה שיגרום לקיר לקרוס או להיסדק, אבל מגיע לכם לקבל דירה אסתטית ובנויה באופן מיטבי. בוחן מקצועי יוכל לעמוד גם על כך שלא יהיו תקלות בריצוף, שהמישקים טופלו כהלכה, שאין תקלות חיפויים ושהכל התקבל על פי המפרט שעליו שילמתם. לרבות אסלות, כיורים וכל היתר.
בדיקת משקופים וגימור
בזמן הבדיקה, נהוג לבדוק היטב את הנקודות שבהן לפעמים נופלות תקלות, למשל בטיח ובגמר. במרפסות שירות, למשל, סמוך לחלונות גבוהים או בצידי חלק מהדלתות, מוצאים לפעמים אזורים ללא טיח. או עם גימור חלקי. גם את זה כדאי ורצוי – לבדוק ולקבל תסקיר כתוב ומפורט.
מהי בדיקת מז"ח ומתי אכן צריך אותה?
בגלל הבלבול הקיים לעיתים בין בדיקת מז"ח לבין בדיקות אינסטלציה רגילות, נרצה להוסיף חידוד. בדיקה זאת איננה מתייחסת לשלמות הצנרת על מנת למנוע נזילות. המטרה היא לבדוק שמבחינת לחץ מים ומבנה המערכת, לא תתקיים זרימה חוזרת, שעלולה לזהם את המים הנקיים. הבדיקה נדרשת בדרך כלל במפעלים, במתקני חקלאות ובמגזר המשקי. היא עשויה להיות נחוצה לפני כרוכשים מבנה שישמש לצרכים חקלאיים או תעשייתיים (ורק לעיתים פחות קרובות, בדירות למגורים).