רטיבות מתחת לרצפה היא בבחינת סכנה מוסתרת, שאינה ניכרת לעין. כאשר מים מתאספים מתחת למרצפות, הם אינם יכולים להיקוות או להיפלט החוצה בדרך טבעית. הריצוף שעל הרצפה חוסם את האפשרות של המים להתאדות ולהתייבש באופןו עצמאי וטבעי.
מצב של רטיבות כלואה הוא מצב מסוכן, משום שהמים אינם נעלמים אלא ממשיכים להצטבר ולהשתרש בתוך המבנה. הם יכולים לחלחל לעומק, להגיע לתשתיות ולבסוף לגרום לנזקים מבניים חמורים.
בניגוד למים הנראים על פני השטח, רטיבות כלואה מתחת לרצפה היא בעיה קריטית שאינה ניתנת לפתרון באופן עצמאי. היא דורשת טיפול מקצועי של ייבוש תת רצפתי, על מנת להבטיח את סילוק הלחות והשבת המצע למצב יבש ובטוח.
כך, המצע שלמטה, חול או סומסום, נספגים והתוצאות יכולות להיות גרועות מאוד.
על מנת לפתור את הבעיה, ניתן לבצע את הייבוש בעזרת חברה המתמחה בדיוק במשימה כזאת – ייבוש רטיבות כלואה בשיטה מהירה יחסית, במחיר נוח וללא הרס הרצפה.
איך נדע אם קיימת רטיבות כלואה?
רטיבות כלואה מתחת לריצוף היא תופעה מטרידה שלא תמיד קל לזהות בעין בלתי מזוינת. למרות שלעיתים אין סימנים ברורים המעידים על קיומה, ישנם מספר גורמים ידועים העלולים להוביל להיווצרותה. בין הגורמים הנפוצים ניתן למנות נזילות או התבקעויות בצנרת המים, אשר גורמות להצטברות לחות במצע שמתחת לאריחים.
חשוב לציין כי גם לאחר תיקון הצנרת, המצע עלול להישאר רווי במים. בנוסף, מבנים הממוקמים באזורים המועדים להצפות או כאלה הסובלים מאיטום לקוי של קירות, רצפות או גגות, נמצאים בסיכון גבוה להצטברות רטיבות מתחת לריצוף. מקרים של הצפות מרתפים עקב חדירת מים מבחוץ מהווים גם הם אינדיקציה ברורה לאפשרות של לחות כלואה.
כדי לזהות את הבעיה בוודאות ולטפל בה בזמן, לפני שתתפתח ותגרום לנזקים מבניים משמעותיים, מומלץ מאוד לבצע בדיקה מקצועית.
לצורך הבדיקה, לוקחים דגימת מצע (סומסום). מכשיר מעבדתי שדוגם את אחוזי הלחות. לפי סוג המצע, מתקבלת תוצאה האם הרטיבות חריגה והאם חיוני ליבש. על פי רוב, מעל ל-3 או 6 אחוזי לחות כבר מהווים בעיה.
הסכנות הטמונות ברטיבות כלואה הן רבות ומגוונות. עודף מים בסומסום עלול להכביד על המבנה, לגרום לתקלות בפאנלים, להוביל להתנפחות קירות ולנזקים בתקרות, במיוחד בקומות התחתונות. יתרה מזאת, לחות עודפת מהווה כר פורה להתפתחות עובש, היוצר לא רק ריחות לא נעימים אלא גם סיכונים בריאותיים. תופעות נוספות שעלולות להופיע כתוצאה מרטיבות כלואה כוללות קילופי צבע ופגיעה באסתטיקה הכללית של המבנה.
חשוב להדגיש כי הטיפול ברטיבות כלואה אינו רק עניין של אסתטיקה או נוחות. מדובר בצעד הכרחי לשמירה על יציבות המבנה, על תשתיתו ועל בריאות דייריו. ייבוש נכון ומקצועי של המצע יכול למנוע נזקים ארוכי טווח ולחסוך עלויות תיקון גבוהות בעתיד. לכן, בכל מקרה של חשד לרטיבות כלואה, מומלץ לפנות לאנשי מקצוע מוסמכים לביצוע בדיקה מקיפה ולקבלת פתרון מתאים. זיהוי מוקדם וטיפול מהיר הם המפתח למניעת הסלמה של הבעיה ולשמירה על מבנה בריא ובטוח לאורך זמן.
ייבוש רטיבות כלואה: שיטה חדשנית ויעילה
בעבר, הטיפול ברטיבות כלואה מתחת לריצוף היה תהליך מורכב, יקר ומתיש. השיטה המסורתית דרשה עקירת מרצפות, ייבוש או החלפת המצע ולבסוף ריצוף מחדש של כל האזור הנגוע. מעבר לעלויות הגבוהות של חומרים ועבודה, התהליך גרם לאי-נוחות רבה לדיירים והיה למעשה הרסני לחלק ניכר מהמבנה.
כיום, הודות לטכנולוגיה מתקדמת, נוצרה שיטה חדשנית ואלגנטית לטיפול בבעיה זו. במקום להסיר את כל הריצוף, מומחי ייבוש רטיבות מבצעים קידוח קטן – אחד או שניים, בהתאם למיקום הרטיבות. נקודות הקידוח נבחרות בקפידה כך שיהיו נסתרות מהעין, למשל מתחת למכשירי חשמל גדולים או רהיטים כבדים. בסיום התהליך, הפתח נסגר או שמחליפים מרצפת בודדת, כך שלא נותר כל סימן נראה לעין לפעולה שבוצעה.
הקידוח הקטן הזה משמש למספר מטרות: ראשית, הוא מאפשר לקחת דגימת מצע לבדיקת רמת הלחות הקיימת לפני תחילת הייבוש. שנית, דרך הפתח שנוצר, מוחדר ציוד ייבוש מתקדם.
מכונות חדישות, המתוכננות במיוחד למטרה זו, מזרימות אוויר חם לתוך המצע. החום גורם למולקולות המים להיפרד ביתר קלות מחלקיקי הסומסום או החול.
מעבר לכך, על מנת ללכוד את הלחות נעשה שימוש ביבשנים, מפזרי חום ולוכדי לחות. המים שנאספים נשאבים החוצה באמצעות צינורות, מותירים אחריהם מצע יבש ותקין.
משך תהליך הייבוש תלוי במידת הרטיבות ובאיכות הציוד המשמש לכך. עם זאת, בזכות השימוש במכונות ייבוש איכותיות, התהליך אינו ארוך כפי שהיה בעבר.
מכונות אלו מסוגלות לסלק עודפי מים ביעילות רבה. במקרים של רטיבות מוגברת, ניתן ליצור מספר פתחים כדי לזרז את התהליך. בעוד שבמבני תעשייה ניתן להשתמש במכונות חזקות יותר, אך גם רועשות יותר, בבתים פרטיים נהוג להשתמש במכונות בעלות מנגנון הפעלה שקט, המאפשר את ביצוע העבודה מבלי להפריע למנוחת הדיירים או השכנים.
שיטה חדשנית זו מציעה פתרון יעיל, מהיר ופחות פולשני לבעיית הרטיבות הכלואה. היא מאפשרת לטפל בבעיה ללא צורך בשיפוץ נרחב, חוסכת זמן וכסף רב ומפחיתה משמעותית את אי-הנוחות לדיירים. בכך, היא מהווה התקדמות משמעותית בתחום הטיפול ברטיבות במבנים, ומאפשרת שמירה על תקינות המבנה לאורך זמן בצורה יעילה ונוחה יותר.